VaccineSpecialisten logo

Uncategorised

Artikel antal:
51

Rejsemål

Find din rejsedestination herover og find ud af hvilke vaccinationer det er anbefalet at have, når rejsen går til dette rejsemål med den valgte tidslængde. Ved den individuelle rådgivning, kan der blive taget hensyn til oplysninger der uddyber rejsens varighed, -type og -særlige risici.

Forklaring til skemaerne der fremkommer ved fund af rejsedestination:

Tid til vaccination før afrejse:

En vaccine skal have tid til at skabe en optimal virkning i kroppen og ofte skal man, for at opnå optimal virkning, have flere vaccinationer i en serie. Derfor er der anbefalinger til, hvornår man bør påbegynde sin vaccination i forhold til afrejsetidspunkt. Man kan altid påbegynde vaccination tidligere end denne anbefaling og med få undtagelser er det altid bedre at blive vaccineret end at rejse ud i verden uden de anbefalede vaccinationer.

Rejsevarighed:

Efter rejsens karakter er der en opdeling i fire kategorier:

Alle rejsende: Forretnings- eller kongresrejse af nogle dages varighed til hovedstad eller anden storby.

1-4 uger: Arrangeret turistrejse af op til fire ugers varighed med dagsudflugter. Er rejsen af særlig art med mulighed for intens smitteudsættelse, kan denne gruppe suppleres med vacciner fra andre kategorier. (fx vaccine mod hepatitis B ved seksuel kontakt med lokale, -Tyfus ved udtalt dårlig hygiejne, -Meningitis ved tæt lokal personkontakt og –japansk hjernebetændelse ved insekteksposition (trekkingtur).

1-6 mdr.: Individuel rejse af nogle måneders varighed, fx rygsækrejse.

6 mdr.: Langvarig individuel rejse i halve år og indvandrere på familiebesøg uanset rejsens varighed samt udstationering eller tilsvarende hyppigt gentagne besøg.

Særlige myndighedskrav:

Nogle lande kræver vaccination mod gul feber for alle rejsende. Ophold/transit i lande, hvor gul feber kan forekomme, kan også medføre vaccinationskrav senere på rejsen. WHO anbefaler ikke revaccination af tidligere gul feber vaccinerede.

Meningitis; Meningokok-vaccination kræves ved pilgrimsrejse til Saudi-Arabien fra 2-års-alderen.

Malariaprofylakse:

Primær forebyggelse af myggestik med myggebalsam/permethrin imprægneret myggenet/myggespray er altid vigtig ved ophold i et malariaområde.

Medikamentelle profylakseregimer:

  • Klorokin bør kun anvendes i områder med P. vivax, og hvor der ikke er risiko for P. falciparum. Midlet tåles af gravide og børn.
  • Malarone er effektivt over for P. falciparum. Resistens ses meget sjældent. Malarone bør ikke anvendes til gravide og ammende kvinder.
  • Doxycyklin er effektivt over for P. falciparum. Doxycyklin er kontraindiceret til gravide efter 10. graviditetsuge og til børn <12 år.
  • Meflokin er effektivt over for P. falciparum i Afrika, men ikke alle steder i SØ-asien. Ifølge WHO kan meflokin anvendes til profylakse i hele graviditeten, i 1. trimester kun på tvingende indikation. Meflokin bør ikke anvendes profylaktisk til børn under 3 mdr. eller som vejer under 5 kg, ej heller til personer med epilepsi, tidligere neuropsykiatrisk lidelse eller til personer, der skal dykke. Meflokin bør startes 3 uger før afrejse.

Selvbehandling af malaria:

  • Selvbehandling kan i almindelighed ikke erstatte medikamentel forebyggelse eller eksakt diagnostik. Inden start af malariabehandling bør man så vidt muligt undersøges af læge og ved mikroskopi af blodudstryg.
  • Ved ophold i mere afsides liggende malariaområder, hvor der er mere end 24-48 timer til nærmeste lægehjælp, kan det anbefales, at den rejsende medgives malariamedicin til selvbehandling som et supplement til forebyggelsen. Der bør vælges et middel, der ikke er indgået i profylaksen: Har man anvendt meflokin, doxycyklin eller klorokin, evt. kombineret med proguanil, foreslås Malarone (voksne: 4 tabletter dagligt i tre dage). Har man anvendt Malarone selvbehandles med meflokin (voksne: 3 tabletter som engangsdosis efterfulgt af én tablet 6-8 timer senere).
Artikel antal:
238