Denguefeber og vaccinen forebyggende denne infektion:
Dengue feber forekommer i mere end 120 lande i tropiske og subtropiske områder. Denguefeber er den myggebårne sygdom, der spreder sig hurtigst på verdensplan. Derfor udbredes risikoen for smitte med denguefeber også til flere og flere områder i verden.
Eksempler på nogle af de lande, hvor du kan være i risiko:
Asien: Thailand, Vietnam, Malaysia, Indonesien, Sri Lanka, Filippinerne, Cambodia, Indien, Japan.
Sydamerika: Brasilien, Argentina, Peru, Colombia, Venezuela.
Mellemamerika: Mexico, Costa Rica, Cuba.
Afrika: Kenya, Uganda, Tanzania, Seychellerne, Madagaskar.
Oceanien: Australien.
Europa: De seneste år er der blevet rapporteret tilfælde af lokalt erhvervet denguefeber i bl.a. Frankrig, Spanien og Portugal – blandt andet ved populære turistdestinationer som Ibiza.
CDC - Risikoområder Verden for Dengue feber
Dengue feber skyldes et flavivirus, dengue virus (DENV), hvoraf der er fire forskellige serotyper: DENV-1, DENV-2, DENV-3 og DENV-4, hvilket betyder at man kan få dengue feber mere end én gang.
Dengue virus overføres af myggearten Aedes aegypti, som er tilpasset til at trives og yngle i bymæssig bebyggelse og stikker fortrinsvis før solopgang og sidst på eftermiddagen før solnedgang.
Risikoen for at blive smittet med dengue feber ved rejser til endemiske områder er omkring 1% per måneds ophold.
Omkring 75% har denguefeber uden gener og kun omkring 25% bliver alvorligt syge.
Inkubationstiden er 3-8 dage. Symptomerne er høj feber, hovedpine, smerter bag øjnene, muskel- og ledsmerter (deraf navnet ”brakebone-fever”) og nogle udvikler udslæt. De fleste bliver raske i løbet af 4-7 dage, men kan være trætte i en længere periode. Nogle vil udvikle komplikationer i form af blødningstendens (dengue hæmorragisk feber) og kredsløbskollaps (dengue shock syndrom).
Der er større risiko for at få alvorlige komplikationer, hvis man tidligere har haft dengue feber.
- Dengue feber ses i udbrud også i USA og områder tilknyttet USA.
- Dengue feber ses i Amerikansk Samoa, Puerto Rico, and på U.S. Virgin Islands og i Federated States of Micronesia, the Republic of Marshall Islands og the Republic of Palau.
- I USA er lokal spredning af dengue feber blevet rapporteret i Florida, Hawaii, Texas og Arizona.
Forebyggelse:
Der er i 2023 lanceret en levende svækket vaccine mod dengue feber og rejsende til områder med dengue feber kan tilvælge denne vaccine: Qdenga®
Qdenga® indeholder serospecifikke overfladeproteiner fra alle fire denguefeber virustyper, der er konstrueret ind i denguevirus type 2 skelettet. Vaccinen er i DK godkendt til alle fra alderen 4 år og op. Vaccinen administreres som en subcutan injektion og i et program med to doser med mindst 3 måneders interval. Vaccination bør være gennemført, dvs. begge doser givet, senest en uge før afrejse.
Da intervallet mellem de to vaccinationer skal være 3 måneder, kan det være en udfordring at nå at give begge vacciner inden afrejse. Der er data, der indikerer en beskyttelse på godt 80% én måned efter første vaccination, men beskyttelsesniveauet efter to måneder er ukendt, og hvis den rejsende kun kan nå at blive vaccineret én gang, bør denne informeres om, at beskyttelsesniveauet er suboptimalt.
SSI´s referencegruppe for rejsevaccination vurderer, at vaccination kan overvejes til personer over 4 år med normalt immunforsvar, når de skal opholde sig i mindst fire uger i denguefeber-endemiske områder. Anbefalingen om vaccination ved ophold i mindst 4 uger er vejledende. Ved viden om aktuelle udbrud vil også kortere rejser end fire uger kunne indicere vaccination.
Selvom man tilvælger vaccinen mod Denguefeber, så bør man altid beskytte sig mod myggestik. I praksis betyder det løs, beskyttende beklædning og myggebalsam på udækket hud, specielt i de tidlige morgentimer og sidst på eftermiddagen. Se i øvrigt:
Rejsende, der tidligere har haft dengue feber frarådes ikke at tage til områder med risiko for dengue feber, men kan overveje vaccinen.
Ang. vaccination mod denguefeber med Qdenga:
WHO har meldt ud, at de nyeste data giver et signal, om at vaccinen ikke er optimalt dækkende for type 3 og 4. En beskyttende immunrespons fremkaldes muligvis ikke hos alle vaccinerede mod alle serotyper af denguevirus og aftager muligvis over tid. Det vides ikke, om manglende beskyttelse kan resultere i en øget sværhedsgrad af denguefeber. Det anbefales, at personlige beskyttelsesforanstaltninger mod myggestik fortsættes efter vaccination. Der bør søges lægehjælp, hvis der udvikles symptomer på denguefeber.